ΒΙΟ-ΚΑ Απόλλωνα Νάξου: Περιβαλλοντική "νάρκη" που πρέπει να απενεργοποιηθεί

Δημοσίευση: 08.07.2011, 14:12
Τελευταία Ενημέρωση: 09.07.2011, 03:15

Στις 27 Μαΐου 2011, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ανέθεσε απ’ ευθείας στον Ηλεκτρολόγο-Μηχανολόγο Τ.Ε.-Ε.Δ.Ε., Στέφανο Λαμπαδάκη την εκτέλεση των εργασιών "Συντήρηση και έλεγχος καλής λειτουργίας ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα και Τσικαλαριού δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων" με το ποσόν των 19.800 ευρώ πλέον ΦΠΑ και συμβατική διάρκεια των εργασιών έξι μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Φωτογραφεία αρχείου

Με δεδομένα τα τραγικά αποτελέσματα της περιβαλλοντικής ρύπανσης που έχει επιφέρει στον παραλιακό οικισμό επανειλημμένως η συγκεκριμένη μονάδα, που μάλιστα δεν διαθέτει βασικά μηχανήματα για να λειτουργεί σαν Βιολογικός...  Με δεδομένη την αντίδραση που έχει εκφραστεί στην ορεινή Νάξο, αλλά και τη δέσμευση του πρώην δημάρχου Δρυμαλίας για άμεση προώθηση εκπόνησης σχετικών μελετών έρευνας κατάλληλων χώρων και στη συνέχεια των απαιτούμενων για κατασκευή νέου ή νέων ΒΙΟΚΑ με σκοπό την αντιμετώπιση της διαχείρισης των αποβλήτων συνολικά στα όρια του πρώην δήμου  Δρυμαλίας...  Σήμερα, δυο χρόνια μετά από τις "δεσμεύσεις" για εκπόνηση μελετών, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο! Ένας ΒΙΟ-ΚΑ μόνο κατ’ όνομα, συνεχίζει να απομυζεί το δημόσιο χρήμα και να απειλεί τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον... 

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Τοτόμης Πρωτονοτάριο
ς, δήλωσε στη Naxos News, ότι η ενασχόλησή του με το ΒΙΟ-ΚΑ Απόλλωνα, από το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων του, είναι συνεχής.  Επισημαίνει, ότι ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι σε πλήρη ετοιμότητα για τον έλεγχο και τη μεταφορά της λυματολάσπης δυο φορές την εβδομάδα το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, σημείωσε, ότι ήδη έχει γίνει μεταφορά της δυο τρεις φορές το προηγούμενο διάστημα. Αναφέρεται παράλληλα, στη συλλογή των τηγανέλαιων, που γίνεται από τους επαγγελματικούς χώρους του  Απόλλωνα.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι, μεταξύ άλλων, ο ΒΙΟ-ΚΑ Απόλλωνα δεν διαθέτει λιποσυλλέκτες! Συνεπώς, η "καλή λειτουργία" που αναφέρεται και στην απόφαση του δημάρχου για την απ’ ευθείας ανάθεση του ελέγχου της καλής λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα, προφανώς αφορά την παρακολούθηση, ότι τα όποια μηχανήματα διαθέτει είναι σε συνεχή λειτουργία. 

Όπως εξηγεί ο κ. Πρωτονοτάριος, "ο κ. Λαμπαδάκης, έχει αναλάβει όλη την ηλεκτρομηχανολογική παρακολούθηση του ΒΙΟ-ΚΑ. Υπεύθυνος των ΒΙΟ-ΚΑ στην Ενότητα Δρυμαλίας, είναι ο κ. Ζουγανέλλης".

Σημειώνεται, ότι ο κ. Ζουγανέλλης, είναι Αρχιτέκτων-Μηχανικός και ως πρώην προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του πρώην δήμου Δρυμαλίας, ήταν επίσης υπεύθυνος για την "καλή λειτουργία" του ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα, όμως η ρύπανση επαναλήφθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

"Εμείς είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα", επισημαίνει, ο κ. Πρωτονοτάριος.
 
Για όσους δεν γνωρίζουν: Αποκαλυπτική η δημόσια συζήτηση - αναφορά για τη "λειτουργία" του ΒΙΟΚΑ του Απόλλωνα!

Παραθέτουμε, απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα της συνεδρίασης του πρώην δημοτικού συμβουλίου Δρυμαλίας στις
31-01-2009, με δήμαρχο τον κ. Γιάννη Μπαρδάνη, με επικεφαλής της αντιπολίτευσης τον πρώην δήμαρχο, Γιάννη Τζουάννη και δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης τον πρώην δήμαρχο, Νικόλα Βασιλάκη.  Στη συνεδρίαση, στο  21ο θέμα: Έγκριση διαδικασίας για κατ’ εξαίρεση απ’ ευθείας ανάθεση ΜΠΕ για το ΒΙΟ-ΚΑ Απόλλωνα, ειπώθηκαν τα εξής μεταξύ των τριών πρώην δημάρχων του πρώην δήμου Δρυμαλίας: 
 
Ι. Μπαρδάνης προς Ν.  Βασιλάκη: "Πότε παραιτήθηκε ο Στέφανος ;" (Εννοεί τον κ. Λαμπαδάκη)
 
Ν. Βασιλάκης προς Ι. Μπαρδάνη: "Από σένα πρώτη του Γενάρη του 2007." (Φυσικά με βάση το έγγραφο είναι: 5677/2-7-2007) 
 
Ι. Μπαρδάνης προς Ν. Βασιλάκη: "Τον όγδοο μήνα του 2007 παραιτήθηκε ο Στέφανος" (Το έγγραφο γράφει ότι παραιτήθηκε την τελευταία μέρα του Ιούνιου 2007)
 
Ι. Μπαρδάνης προς Ι. Τζουάννη: "Ποια (συντήρηση) κάνατε μωρέ Γιάννη που παίρνατε - μη μιλάω τώρα - παίρνατε τα λύματα και τα πετάγατε μες τα διπλανά...μες τα λιμανάκια;
 
Ι. Τζουάννης προς Ι. Μπαρδάνη: "Δήμαρχε ποτέ δε λειτούργησε ο Βιολογικός, ούτε επί των ημερών μου. Δεν ήταν λειτουργία αυτή, άντληση γινότανε."
 
Αποκαλυπτική η δημόσια συζήτηση - αναφορά για τη "λειτουργία" του ΒΙΟΚΑ του Απόλλωνα!

Τι λέει ο κ. Στέφανος Λαμπαδάκης
Σε ερώτηση, που θέσαμε στον κ. Στέφανο Λαμπαδάκη, σχετικά με το λόγο της παραίτησής του το καλοκαίρι του 2007, μας προέτρεψε να βρούμε το χαρτί όπου εξηγούσε τους λόγους της παραίτησής του. Παράλληλα, μας διευκρίνισε, ότι "κάποια εξειδικευμένα πράγματα πρέπει να γίνουν από εξειδικευμένο συνεργείο. Αυτά που ζητούσα ήταν να έρθει η εταιρεία να επισκευάσει κάποια πράγματα που δεν έχεις τη δυνατότητα να τα φτιάξεις".

Παραθέτουμε όμως και τα τρία έγγραφα, που βρήκαμε: 

1. Έγγραφο της 24-4-2007, όπου επισημαίνει, ότι πρέπει να γίνει στους ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα και Χειμάρρου από εξουσιοδοτημένο συνεργείο συντήρηση και επισκευή, καθώς και αντικατάσταση τυχόν υπάρχοντος φθαρμένου εξοπλισμού, επειδή δεν είχε γίνει κάτι ανάλογο από το 2004. τονίζει ότι οι ΒΙΟΚΑ υπολειτουργούσαν και αυτό είχε συνέπεια την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, ανέφερε, ότι πρέπει να εξευρεθούν: τρόπος μεταφοράς της λυματολάσπης και τόπος ταφής της λυματολάσπης.



 
 
2. Έγγραφο που παρελήφθη από τον πρώην δήμο Δρυμαλίας, στις 3-6-2007, έχει ένδειξη "κατεπείγον" και στο οποίο επισημαίνεται για άλλη μια φορά, ότι από την κακή λειτουργία του ΒΙΟ-ΚΑ Χειμάρρου, τη μη συντήρηση και επισκευή του από χώρος βιολογικού καθαρισμού λυμάτων είχε μετατραπεί σε χώρο συγκέντρωσης αποβλήτων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δημόσια υγεία... Επισημαίνει δε, ότι και για το ΒΙΟ-ΚΑ Απόλλωνα θα υπάρξουν οι ίδιες συνέπειες, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, λόγω του μεγάλου ρυπαντικού φορτίου που θα δεχθεί τη θερινή περίοδο. 



3. Το έγγραφο της παραίτησης του κ. Στ. Λαμπαδάκη με ημερομηνία 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007. Σ’ αυτό, αναφέρει, ότι λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορεί να συνεχίσει την παρακολούθηση των ΒΙΟ-ΚΑ Απόλλωνα και Τσικαλαριού. Λίγο μετά, τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, ήρθε η ρύπανση!  Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η σχέση εργασίας ή τι περιελάμβανε η σύμβαση μεταξύ του πρώην δήμου Δρυμαλίας και του κ. Λαμπαδάκη. Έγκυρη πληροφόρησή μας, αναφέρει, ότι ο πρώην δήμος Δρυμαλίας, οφείλει χρήματα στον κ. Λαμπαδάκη.



Όπως είπε στη Naxos News ο κ. Λαμπαδάκης, δουλεύει από το 1994 στο ΒΙΟ-ΚΑ Τσικαλαριού. Είναι Ηλεκτρολόγος - Μηχανολόγος. Στο ερώτημά μας, τι γίνεται σήμερα με τη λειτουργία του ΒΙΟ-ΚΑ Απόλλωνα, είπε: "Ο ΒΙΟ-ΚΑ, λειτουργεί. Με τις δυνατότητες και την υποδομή που έχει, δουλεύει πολύ καλά". Μάλιστα, μας προσκάλεσε να τον επισκεφθούμε.

Εμείς, κρατήσαμε, την επισήμανση: "...με τις δυνατότητες και την υποδομή που έχει, δουλεύει πολύ καλά".

Τι αναφέρει σε γενικές γραμμές η σύμβαση με τον κ. Λαμπαδάκη

Συντήρηση και έλεγχος καλής λειτουργίας ΒΙΟ-ΚΑ Απόλλωνα και Τσικαλαριού 
 
Φροντίζει την απρόσκοπτη λειτουργία ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού
Εκτελεί τακτική οπτική επιθεώρηση
Ενημερώνει έγκαιρα τους υπεύθυνους για τυχόν βλάβες του εξοπλισμού, για τις προμήθειες των ανταλλακτικών αποκατάστασης λειτουργίας του
Εφαρμόζει σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή υποχρεωτικά προληπτική συντήρηση και λίπανση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
Εποπτεύει την τήρηση του αρχείου βλαβών, λειτουργίας και των εργασιών συντήρησης
Τηρεί σαν υπεύθυνος της μονάδας εξοπλισμού τις διαδικασίες με τις οποίες προστατεύεται ο εξοπλισμός και το προσωπικό της εγκατάστασης
Πραγματοποιεί παρουσία του υπευθύνου της εγκατάστασης δειγματοληψίες
Ενημερώνει έγκαιρα τον υπεύθυνο της εγκατάστασης για την αγορά διαλύματος ... νατρίου και συνεργάζεται με τον υπεύθυνο της μονάδας.
Οι πάγιες εγκαταστάσεις που χρειάζονται αντικατάσταση ή επισκευή που απαιτεί εξειδικευμένο συνεργείο και εν γένει καθαρισμός δεξαμενών όπου αυτός χρειάζεται μετάγγιση, καθαρισμός ή απομάκρυνση λυμμάτων θα πρέπει να γίνεται από τη Δημοτική Αρχή. 

Είναι προφανές, ότι το ζήτημα έπρεπε να είχε επιλυθεί προ ετών. Το κλείσιμο του ΒΙΟ-ΚΑ του Απόλλωνα, έπρεπε να είχε γίνει προ ετών, εκτός του ότι δεν έπρεπε ποτέ να είχε γίνει εκεί που έγινε, δίπλα στη θάλασσα και με ανύπαρκτες βασικές μηχανολογικές υποδομές. Η νέα δημοτική αρχή, μπορεί να κληρονόμησε βαριά κληρονομιά, τη γνώριζε όμως και πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε όλα όσα απαιτούνται για να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. 


 

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 184


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.