"Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Απόλλωνας Νάξου"

Δημοσίευση: 13.02.2015, 15:04
Τελευταία Ενημέρωση: 16.02.2015, 20:58

Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που ελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής θα υποβληθεί αίτημα για την κήρυξη του Απόλλωνα Νάξου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις μεγάλες καταστροφές που έφερε η τελευταία θεομηνία στον παραλιακό οικισμό του νησιού. Στον Απόλλωνα είχαν βρεθεί το μεσημέρι της Παρασκευής ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, Νίκος Σέργης, ο πρόεδρος και τοπικοί σύμβουλοι της Τ.Κ. Κορωνίδας και ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, προκειμένου να διαπιστώσουν επιτόπου και να καταγράψουν τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών που έπληξε ιδιαίτερα την περιοχή και προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες...

Όπως διαπιστώθηκε στην πρώτη αυτοψία, σοβαρότατες ζημιές υπέστησαν ο κυματοθραύστης, η γλίστρα που εξυπηρετεί τους αλιείς, ο προβλήτας και ο δρόμος του οικισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, οι ζημιές που καταγράφηκαν από την αυτοψία και πρέπει άμεσα να επισκευαστούν είναι οι ακόλουθες:

1. Απώλεια θωράκισης και αποξήλωση έξαλλου τμήματος σε πολλά σημεία του κυματοθραύστη (προσήνεμος μόλος), που είχε ως συνέπεια την επιχωμάτωση του καταφυγίου σκαφών
2. Πλήρης αστοχία θεμελίωσης παλαιού λιθόδμητου κρηπιδώματος
3. Καθίζηση και μερική κατάρρευση δαπέδου κυκλοφορίας έναντι κρηπιδώματος, λόγω εκτεταμένων σπηλαιώσεων
4. Αποκόλληση ογκολίθων του κυματοθραύστη, προξενώντας επιπλέον ζημιές στη γλίστρα σκαφών, καθιστώντας την πλέον ανενεργή.


Συγκεκριμένα, λόγω των ζημιών που καταγράφονται στον υφιστάμενο κυματοθραύστη-προσήνεμο μόλο, όπου παρατηρήθηκε η κατάρρευση των έξαλλων τμημάτων του, επιχωματώνοντας το καταφύγιο σκαφών, οι λιμενικές εγκαταστάσεις του Απόλλωνα ήταν πλήρως εκτεθειμένες στους μεγάλου ύψους κυματισμούς βόρειας κατεύθυνσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αστοχία της θεμελίωσης του παλαιού λιθόδμητου κρηπιδώματος, με άμεσο κίνδυνο την αποκοπή και την κατάρρευσή του.

Εμφανείς είναι εκτεταμένες σπηλαιώσεις σε μεγάλη έκταση, όπου παρατηρείται και καθολική απομάκρυνση των επιχώσεων της ανωδομής, έναντι του κρηπιδότοιχου, με εμφανείς τις αστοχίες και καθιζήσεις του δαπέδου κυκλοφορίας. Δεδομένου ότι η περιοχή χρησιμοποιείται και για την κίνηση των οχημάτων και αποτελεί περιοχή ελιγμών λεωφορείων, εγκυμονεί μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης του δαπέδου, λόγω των εκτεταμένων σπηλαιώσεων.

Επίσης, παρατηρείται η πλήρης αποκόλληση τμημάτων της ανοδωμής του λιθόδμητου κρηπιδώματος από την λοιπή κατασκευή, μερικά εκ των οποίων φέρουν και σώματα ηλεκτροφωτισμού, τα οποία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, με φανερό κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.  

Το μέγεθος των καταστροφών καθιστά απαραίτητη την κήρυξη της περιοχής του Απόλλωνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η συνδρομή της πολιτείας κρίνεται απαραίτητη για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. 


Κατά τον επιτόπιο έλεγχο των ζημιών



Εικόνες από τις ημέρες της κακαοκαιρίας και των συνεπειών της


Η θάλασσα "έπνιξε" τον Απόλλωνα (Φωτογραφία: Akrogiali Ίντερνετ καφέ)








(Φωτογραφίες: Akrogiali Ίντερνετ καφέ)

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: Παναγιωτης Μαλλης έγραψε: 16/02/2015
Ευχομαι γρηγορη αποκατασταση των ζημιων, και καλη δυναμη σε ολους τους ανθρωπους που ζουν τις οικογενειες τους στα καταστηματα του Απολλωνα.

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 174


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.