Έγκλημα κατά του πολιτισμού στη Νάξο!

Δημοσίευση: 12.05.2014, 23:52
Τελευταία Ενημέρωση: 13.05.2014, 15:50

Είναι αδύνατον να συλλάβει ανθρώπινος νους την τεράστια πολιτισμική καταστροφή που προκάλεσε στη Νάξο ιδιώτης σε μήκος τουλάχιστον 500 μέτρων στο σημαντικότατο, όχι μόνο για τη Νάξο, αλλά και για τις Κυκλάδες, σηματοδοτημένο και χαρακτηρισμένο αρχαίο μονοπάτι που ξεκινά από από την Αγία Μαρίνα Δανακού και φτάνει στην κορυφή του όρους Ζα! Την περασμένη Παρασκευή 9/5 το πρωί ξεκίνησε το έγκλημα πολιτισμού, όταν μπουλντόζα έκανε διάνοιξη(!) στο αρχαίο μονοπάτι και δεν σταμάτησε παρά μόνο για λίγες ώρες, παρ’ ότι ιδιοκτήτες παρακείμενων κτημάτων κατήγγειλαν το γεγονός στην Αστυνομία...

Οι εργασίες διεκόπησαν μετά την παρέμβαση της Αστυνομίας, όμως, το "έγκλημα" κατά περίεργο τρόπο, σαν να μη συνέβη τίποτα, επαναλήφθηκαν την επομένη, οπότε και συνεχίστηκε η διάνοιξη!

Αρχαίο πλακόστρωτο και πλευρικές λιθοδομές καταστράφηκαν!



Το γεγονός, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν φαίνεται να "συγκίνησε" τις τοπικές δημοτικές αρχές, όταν τους αναφέρθηκε το γεγονός, αφού δεν προέβησαν σε καμία απολύτως ενέργεια!

Το έγκλημα πολιτισμού, γνωστοποιήθηκε ανωνύμως σε υπηρεσία της Περιφέρειας, το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο και αμέσως ενημερώθηκε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου, που διέταξε παύση εργασιών.

Εν τω μεταξύ, υπάλληλος από το Τμήμα της Σύρου ήλθε εσπευσμένα στη Νάξο για να πιστοποιήσει ιδίοις όμμασι το έγκλημα!

Η αρχαία επιγραφή με την αναφορά «όρος Διός Μηλωσίου», δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί αν καταστράφηκε ή έχει καλυφθεί από τα μπάζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του naxos-news.gr η αρμόδια ΚΑ΄αρχαιολογική υπηρεσία αν και έγιναν προσπάθειες δεν ήταν εφικτή μέχρι αργά το μεσημέρι της Τρίτης 13/5 η ενημέρωσή της. Αξίζει να σημειωθεί, ότι την Τρίτη 13/5 σε 24ωρη απεργία προχώρησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), μαζί με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενάντια στη διαθεσιμότητα και στο μέτρο της αξιολόγησης.


Η Αγία Μαρίνα. κομβικό σημείο της διαδρομής προς την κορυφή του Ζα



Πρόκειται για τη Διαδρομή 2: 

Φιλώτι - Αγία Ειρήνη - Αγία Μαρίνα - Λευγάσα - Κορυφή Ζά - Σπήλαιο Ζά - Βρύση Αριών - Μύλος Σταυράκη - Φιλώτι (κυκλική)

Σημεία ενδιαφέροντος:     -   Πύργος Μπαρότση (17ου αι., Φιλώτι)
-   Αρχαία επιγραφή «όρος Διός Μηλωσίου»
-   Κορυφή Ζά
-   Σπήλαιο Ζά
-   Πηγή - Κρήνη Αριών
-   Ανεμόμυλος Σταυράκη

Αξίζει να επισημανθεί, ότι φτάνοντας στο κομβικό σημείο της Αγίας Μαρίνας, ο περιηγητής βρίσκεται ήδη στις υπώρειες του Ζα, του υψηλότερου βουνού των Κυκλάδων. Η ανοδική πορεία διέρχεται από την πηγή της Λευγάσας και τη χαραγμένη σε βράχο αρχαία επιγραφή «Όρος Διός Μηλωσίου». Το βουνό παρουσιάζει μεγάλο ορνιθολογικό ενδιαφέρον και συγκεντρώνει σπάνια ενδημικά είδη χλωρίδας.
Η ανάβαση στην κορυφή (1001 μέτρα) προσφέρει απεριόριστη θέα στο Αιγαίο και τα Κυκλαδονήσια.


Φωτογραφίες από το αρχαίο μονοπάτι και τις πλευρικές λιθοδομές





Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: Τοβίας Σώρρ έγραψε: 01/06/2014
Γεια σας! Αν θέλετε τον τουρισμό στην Ελλάδα να σεβαστείτε τους νόμους, την πολιτισμική κληρονομία και την φύση. Δεν μπορεί να είστε περήφανοι Έλληνες με την ψήφο σας στην Χ.Α., άλλα μόνο όταν προστατεύετε την πολιτιστική και φυσική κληρονομία της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν σας ανήκει, ανήκει στα παιδιά σας! Και αυτά θέλουν ΜΕΛΛΟΝ και όχι μπουλντόζες!

Ο αναγνώστης: Σωτήρης Μάρκου έγραψε: 15/05/2014
Δεν μπορώ να καταλάβω, όλοι μιλούν για κάποιον ιδιώτη...τελικά δεν έχει όνομα αυτός; όλοι φοβούνται να το πούνε; αυτός που οδηγούσε την μπουλντόζα, δεν έχει όνομα; δεν ξέρει ο οδηγός ποιος τον πλήρωσε να ανοίξει τον δρόμο; τόσα ερωτήματα θα πάρουν μια απάντηση;

Ο αναγνώστης: Βασίλης έγραψε: 15/05/2014
Αυτός που έκανε αυτό το εγκλημα, είναι ο ίδιος που επι χρόνια έχει κλήσει με πόρτα το δρόμο από Αγία Μαρίνα προς Φωτοδότη και έχει καταπατήσει ξένες ιδιοκτησίες μετρατέποντας τις σε βοσκότοπους. Καμμία αντίδραση από κανένα. Ούτε από ιδιώτες ούτε από φορείς. (Ποιός θα ανοίξει αυτή την πόρτα;)Αυτή η έλειψη αντίδρασης έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Φαίνεται ήθελε να κάνει τα ίδια και στην άλλη πλευρά του βουνού. Είναι από τα εγκλήματα που κάνουν τα μικρά οικονομικά συμφέροντα. Πόσο πιο όμορφη θα ήταν η Νάξος αν υπήρχε αντίδραση σε τέτοιου είδους συμφέροντα, βλ. παραλίες.

Ο αναγνώστης: ΠΙΠΙΝΑ ΜΑΛΙΑΚΑ έγραψε: 14/05/2014
Kρίμα για την καταστροφή ,έχω κάνει όλη την διαδρομή ...........

Ο αναγνώστης: ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΟΝΤΙΟΥ έγραψε: 14/05/2014
Οι ευθύνες είναι αποκλειστικά της κοινότητας του χωριού μας που με μία μπολντόζα άνοιξε όλους τους αγροτικούς δρόμους χωρίς σχεδιασμό και μελέτη....Θύμα τους ο Αντώνης Παγίδας ή Μιχάλαρος του οποίου Δημοτικός Σύμβουλος έκανε μήνυση για παράνομη διάνοιξη δρόμου...Στο δικαστήριο όμως αποδείχτηκε ότι το δρόμο είχε ανοίξει ο Πρόεδρος του χωριού και όχι ο Αντώνης. Δεν γνώριζε δηλαδή η δεξιά τι πράττει η αριστερά της εν ολίγοις δεν ήξερε ο Δημοτικός Σύμβουλος, ότι τον παράνομο δρόμο άνοιξε ο Πρόεδρος του χωριού και δει ο δικός του άνθρωπος.....Έλεος...Ε..αυτά είδε και ο πονηρός Φιλωτίτης και σου λέει μόνο αυτοί μπολντόζα?..και εγώ μπορώ με μπολντόζα...και ισοπέδωσε την ίδια την ψυχή μας και ότι καλύτερο έχουμε να επιδείξουμε σαν τόπος Γνωρίζω δε ότι οι καταγγελίες έγιναν από φορείς του νησιού στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και σε άλλους αρμόδιους,τελευταία δε ενημερώθηκε το Α.Τ. Φιλωτίου από την Εισαγγελία Νάξου, όπου και ζητήθηκε η συνδρομή του...Κάποιοι έδιναν χρόνο στον ιερόσυλο να ολοκληρώσει το κακό που έκανε ειδάλλως πως εξηγείται το γεγονός της μη ενημέρωσης του Α.Τ. Φιλωτίου παρά μόνο στο τέλος..? Ποιοι να τον κάλυψαν άραγε αρχικά, για να φανούν καταγγέλοντες στο τέλος?

Ο αναγνώστης: ΝΙΚΟΣ έγραψε: 14/05/2014
οι μισοί φοβούνται το βοσκό και οι αλλοι μισοί είναι υποψήφιοι. Οσο για τους διανοούμενους τουμπεκι ψιλοκομμενο.

Ο αναγνώστης: M.B έγραψε: 14/05/2014
Αν δεν κινητοποιηθεί ο κόσμος για να αναγκάσει και τις υπηρεσίες να λειτουργήσουν η πληγή αυτή που άνοιξε αυτό το κτήνος δεν προκειται να κλείσει. Αλήθεια οι δημοτικοί σύμβουλοι Μανιοί το έμαθαν? Μήπως πρέπει κάποιος να τους ενημερωσει? Ο σύλλογος Φιλωτιτών με τι ασχολείται ακριβώς?

Ο αναγνώστης: ΝΙΚΟΣ ΠΡΟΚΟΣ έγραψε: 14/05/2014
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ........

Ο αναγνώστης: Γ,Σ έγραψε: 14/05/2014
Αλήθεια οι σύλλογοι Φιλωτιτών με τι ασχολούνται ακριβώς? Υπάρχουν? Τοσο πολυ φοβάστε το βοσκό?

Ο αναγνώστης: Episkeptis έγραψε: 13/05/2014
Άμεση κινητοποίηση νομικής διαδικασίας για να διωχθεί ο δράστης. Τι "καλυτερο νησί", trip advisor, και πράσινα άλογα όταν δεν μπορούμε να περιορίσουμε το ρίσκο των ηλιθίων στο νησί μας. Αυτός που το έκανε ανήκει σίγουρα στην κατηγορία των ημιανθρώπων που πετάνε γελώντας αναμμένα τσιγάρα στο δάσος, που πατάνε επίτηδες σκαντζόχοιρους και ρίχνουν φόλες σε αδέσποτα ζώα, που απορρίπτουν χρησιμοποιημένα ψυγεία στα όμορφα τοπία μας, που χύνουν παλιά λάδια αυτοκινήτου στο χώμα, σκουπίδια έξω απο το αμάξι, δυναμιτακια στην ανάσταση, χωρις να αντιλαμβάνονται στο ελάχιστο τι κάνουν. Δεν θελουμε διαπόμπευση, θελουμε να λειτουργήσει η δικαιοσύνη και να τον υποχρεώσει να κάνει αποκατάσταση με δικά του έξοδα.

Ο αναγνώστης: Στέλιος Ευριπιώτης έγραψε: 13/05/2014
Οι τοπικές αρχές έχουν ονοματεπώνυμο και πρέπει να ακουστεί. Άλλωστε, αφού οι εργασίες συνεχίστηκαν την επόμενη έχει και η τοπική Αρχή, και ο μπουλντοζέρης ευθύνη.

Ο αναγνώστης: Ανωνυμος έγραψε: 13/05/2014
Ευτυχως που υπαρχουν καποια λαμογια που μας θυμιζουν οτι ειμαστε ζωα εδω χαμω!!!

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 136


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.