Αρνητική η Τ.Υ. στην αλλαγή υλικού

Δημοσίευση: 22.08.2010, 12:16
Τελευταία Ενημέρωση: 22.08.2010, 15:26

Την αντίθετη γνώμη της, για τους λόγους που αναφέρει σε έγγραφο που δημοσιεύουμε, έδωσε η Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Νάξου σχετικά με το αίτημα αλλαγής υλικού στην εργολαβία που ξεκινά άμεσα για την επίστρωση πεζοδρομίων στους προβλήτες του λιμανιού της Νάξου. Υπενθυμίζουμε, ότι η σχετική απόφαση για τη μελέτη του έργου είχε ληφθεί προ διετίας ομόφωνα από την τότε σύνθεση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου. Πρόσφατα όμως και αφού είχε αναληφθεί η εργολαβία, επαγγελματίες μαρμάρου διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν επελέγη ναξιώτικο μάρμαρο ως υλικό επίστρωσης. Θέση, με την οποία συντάχθηκε εγγράφως και ο νυν πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Νάξου, Μανώλης Μανωλάς, ζητώντας μάλιστα από την Τεχνική Υπηρεσία "να μεριμνήσει εγκαίρως τροποποιώντας δεόντως την υπάρχουσα μελέτη".

 
Δημοσιεύουμε αυτούσια τη γνωμοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Νάξου στο σχετικό αίτημα:

"1.   
Στην τεχνική περιγραφή της (γ) σχετικής, αναφέρεται σαφώς η σκοπιμότητα επιλογής των ορθογωνισμένων χονδροπλακών, ως υλικού επίστρωσης των πεζοδρομίων της Χερσαίας ζώνης Λιμένα Νάξου. Η επιλογή αυτή έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, το οποίο ομόφωνα ενέκρινε τη μελέτη [(δ) σχετική – συνημμένη στην παρούσα] και εν συνεχεία εκδόθηκαν όλες οι προβλεπόμενες και υποχρεωτικά απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και Υπουργείο Πολιτισμού), προκειμένου το έργο να λάβει την τελική έγκριση κατασκευής από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Βασικοί λόγοι επιλογής του αναφερόμενου υλικού, ήταν η εναρμόνιση με το υφιστάμενο πλακόστρωτο της παραλίας, καθώς και η εξασφάλιση της αντιολισθηρότητας.

2.    Τονίζεται ότι σε κανένα σημείο της αναφερόμενης εγκεκριμένης μελέτης, δεν προβλέπεται χρήση υλικών από συγκεκριμένο τόπο προέλευσης (π.χ. Νάξου, Πάρου ή Καρύστου). Άλλωστε, η Υπηρεσία δεν έχει σύμφωνα με το νόμο δυνατότητα να «φωτογραφίζει» υλικά συγκεκριμένης περιοχής προέλευσης, ή να τα απαιτεί από τον εργολάβο, παρά μόνο να θέτει τις Τεχνικές Προδιαγραφές αυτών, προκειμένου το έργο να λάβει την τελική έγκριση κατασκευής.

3.    Η αρμοδιότητα και η μόνη υποχρέωση της υπηρεσίας (εν προκειμένω επιλογή υλικού), είναι ο έλεγχος του αναδόχου, ως προς την τήρηση των Τεχνικών Προδιαγραφών των υλικών που τέθηκαν και εγκρίθηκαν, προκειμένου να κατασκευαστεί το έργο. Κατά συνέπεια, είναι τουλάχιστον ατυχής και άτοπη η αναφορά στο (β) σχετικό, ότι οι υπηρεσίες «... εξετάζουν δύο πιθανά υλικά για τις πλακοστρώσεις: α) Πλάκες Καρύστου και β) Πλάκες από την Πάρο.»

4.    Στο άρθρο 21 «Ποιότητα και προέλευση υλικών και έτοιμων ημικατεργασμένων προϊόντων» της εγκεκριμένης Ειδικής Συγγραφής Υποχρεώσεων της υπόψη εργολαβίας, αναφέρεται ότι: ..«Ο ανάδοχος έχει ακέραια την ευθύνη για την άριστη ποιότητα και τη συμμόρφωση προς τα συμβατικά τεύχη των ενσωματωμένων στις εργασίες κάθε είδους υλικών, γιατί εξυπακούεται ότι, με την υπογραφή της σύμβασης, ανέλαβε την υποχρέωση και την ευθύνη της έντεχνης εκτέλεσης των εργασιών με δομικά υλικά. Είναι εξολοκλήρου μόνος υπεύθυνος για την επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, τη χρησιμοποίηση αυτών και την εκτέλεση των εργασιών κατά τους όρους της παρούσας και των λοιπών εγκεκριμένων συμβατικών τευχών και σχεδίων.» Δηλαδή, ο εργολάβος έχοντας τη μελέτη και τα προβλεπόμενα σε αυτήν, προβαίνει σε έρευνα της αγοράς προκειμένου να προμηθευτεί τα κατάλληλα υλικά και να κατασκευάσει το έργο.

5.    Για την τροποποίηση της μελέτης ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 45, παρ.3, του Ν.3669/08, όπως ισχύει, σύμφωνα με τις οποίες, τροποποίηση της μελέτης είναι δυνατή: «… για τη διόρθωση σφαλμάτων της ή τη συμπλήρωση ελλείψεών της ή για λόγους που υπαγορεύονται από απρόβλεπτες περιστάσεις. Προς τούτο υποβάλλεται πρόταση της διευθύνουσας υπηρεσίας του έργου προς την προϊσταμένη αρχή, η οποία αποφασίζει ύστερα από γνώμη του αρμόδιου τεχνικού συμβουλίου κατασκευών».

 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, θεωρούμε καταρχήν ακατάλληλη την επιλογή μαρμάρινων πλακών, ως υλικό επίστρωσης του συγκεκριμένου πεζοδρομίου. Βασικοί λόγοι που συνηγορούν προς αυτό, είναι η εξόφθαλμη αισθητική αντίθεση που θα προκύψει με την υφιστάμενη, επίσης εγκεκριμένη υποδομή του παραλιακού πλακόστρωτου, η ευαισθησία των μαρμάρινων πλακών ως προς την αντοχή τους, λόγω φύσης και θέσης, η σημαντική υποβάθμιση της εικόνας τους, μετά από μικρό χρονικό διάστημα, λόγω ρύπανσης και η σημαντική διαφορά κόστους σε σχέση με το υλικό που επιλέχτηκε.

Επισημαίνουμε ακόμη ότι, η επιλογή των ορθογωνισμένων χονδροπλακών, έχει υποχρεωτικά εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, που εξετάζουν κυρίως την εναρμόνιση των παρεμβάσεων της αναφερόμενης περιοχής, όπως υφίσταται, σε σχέση με τον ευαίσθητο όμορο αρχαιολογικό χώρο.

Επιπλέον, η υπηρεσία δε μπορεί σύμφωνα με το νόμο, να απαγορεύσει τη χρήση υλικών, με μόνη αιτιολογία την περιοχή προέλευσής τους. Άλλωστε, δεδομένου ότι ο ανάδοχος είναι ο αποκλειστικά και μόνος υπεύθυνος για την επιλογή των υλικών, η διαδικασία που τηρείται, είναι η υποβολή δειγμάτων πλακών από τον ανάδοχο προς την Υπηρεσία, για έγκριση ενσωμάτωσής τους στο έργο. Εν συνεχεία, η Υπηρεσία μπορεί να απορρίψει υλικό, μόνο αν δεν πληρούνται οι Τεχνικές Προδιαγραφές της μελέτης και όχι επειδή δεν έχει ως τόπο προέλευσης τη Νάξο.

Ακόμα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται υπέρ της χρήσης μαρμάρων στα δημόσια έργα, στη (β) σχετική διαμαρτυρία, αναφέρεται στα γενικά χαρακτηριστικά του μαρμάρου και τις ωφέλειες από τη χρήση του, για τις οποίες συμφωνούμε απόλυτα. Ωστόσο, όπως αυταπόδεικτες είναι και οι γενικές ωφέλειες από τη χρήση του μαρμάρου, αυταπόδεικτο είναι ότι, δεν είναι δυνατή και η χρήση του για κάθε περίπτωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορεί να είναι η συγκεκριμένη πλακόστρωση, όπως και οι πλακοστρώσεις οικισμών, στους οποίους δεν εναρμονίζεται η χρήση του μαρμάρου με το υπόλοιπο οικιστικό περιβάλλον.

Επίσης, στο (α) σχετικό, δίνεται ουσιαστικά εντολή από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου, για επίστρωση του πεζοδρομίου με πλάκες μαρμάρου. Η αλλαγή υλικού επίστρωσης, που προβλέπεται στη (γ) σχετική εγκεκριμένη μελέτη, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τροποποίηση της μελέτης, καθώς το υλικό επίστρωσης αποτελεί ουσιαστικό συμβατικό όρο εκτέλεσης της υπόψη εργολαβίας. Ωστόσο, η υπηρεσία γνωμοδοτεί αρνητικά για την αλλαγή του υλικού επίστρωσης με πλάκες μαρμάρου, για τους λόγους που αιτιολογημένα αναφέρονται ανωτέρω.

Παράλληλα θεωρούμε ότι, δεν επιτρέπεται η τροποποίηση της εγκεκριμένης μελέτης, καθώς προφανώς δεν πρόκειται για διόρθωση σφάλματος ή τη συμπλήρωση ελλείψεων της μελέτης ή για λόγους που υπαγορεύονται από απρόβλεπτες περιστάσεις (άρθρο 45, παρ.2, του Ν.3669/08).

Καταλήγοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε, την ανάγκη συνεργασίας με την Υπηρεσία μας, προκειμένου να αποφεύγονται τυχόν παρερμηνείες και κατά συνέπεια ελλιπής πληροφόρηση των δημοτών.

Είναι δε σαφές ότι κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., που ενέκρινε ομόφωνα τη (β) σχετική μελέτη, θα μπορούσε εξαρχής να τεθούν οι αναφερόμενες αντιρρήσεις-προτάσεις, καθιστώντας έτσι τυχόν δυνατή την τροποποίηση της μελέτης σε επίκαιρο χρόνο, ακόμη και παρά τις επιφυλάξεις της υπηρεσίας μας.

Στην παρούσα χρονική στιγμή και ενώ έχουν εκδοθεί όλες οι σχετικές εγκρίσεις, το έργο είναι δημοπρατημένο, η σύμβαση έχει υπογραφεί από 02-06-2010 και οι εργασίες αρχίζουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα και με το σχετικό έγγραφο του Λιμεναρχείου Νάξου, θεωρούμε ότι η τροποποίηση της μελέτης, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει (ανακύπτουσα σοβαρή καθυστέρηση ή σοβαρή δυσχέρεια κατά την εκτέλεση του έργου, πιθανά ακόμη και διάλυση της σύμβασης), ενώ δεν είναι και δεδομένη η τελική έγκριση της τροποποίησης (από τις αρμόδιες υπηρεσίες ΠΝΑ/ΣΔΕ, ΥΠ.ΠΟ κλπ.).

 

Παρακαλούμε για την ενημέρωση.

 

Τα στελέχη της υπηρεσίας μας, παραμένουν πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή ενημέρωση.

 

 

Ο Διευθυντής Δ.Τ.Υ.

 

 

Γρυλλάκης Δημήτριος

Πολιτικός Μηχανικός"

 


Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 113


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.